BOLESTI OČIJU PASA

bolesti očiju

Bolesti oka česti su razlog za odlazak veterinaru, obzirom da ih je lako uočiti, a uvijek su razlog za brigu.

Razumijevanje simptoma

Posavjetujte se sa svojim veterinarom ako uočite nešto od sljedećeg: može se raditi o alergiji, ali i o ozbiljnijim problemima, poput oštećenja rožnice.
- Žmirkanje;
- Iscjedak i zamućenje;
- Crvenilo ili upala;
- Vidljiv treći očni kapak;
- Suzenje;
- Ispupčenija ili uvučenija očna jabučica;
- Kraste ili upala oko očiju;
- Smanjenje ili gubitak vida;
- Pojačana podražljivost i bol.

Ozljede rožnice

Ozljeda oka, zbog tuče ili nesreće, najčešći je razlog sljepoće, posebice kod pasmina s kratkom njuškom, poput pekinezera, kod kojeg oko nije duboko usađeno.

Oštećenje rožnice, vanjskog sloja oka, izaziva oteklinu i daje zamućen izgled, a plići defekti mogu dovesti do ulkusa. Veterinar će očistiti oči i liječiti odgovarajućim antibioticima, ali u težim slučajevima, potreban će biti i kirurški zahvat.

Katarakta

Katarakta označava gubitak prozirnosti dijela ili cijele leće i drugi je po učestalosti uzrok sljepoće. Katarakta u jednom oku može biti potaknuta mehaničkom ozljedom, ali ako se pojavi na oba oka, najvjerojatnije objašnjenje je prekasno dijagnosticirana šećerna bolest ili genetska predispozicija (posebice kod labradora i koker španijela). Kataraktu se kirurški može ukloniti, ali tek kad izazove potpunu sljepoću, a ne postoji degneracija mrežnice.

Pažljivi uzgoj je jedini način smanjenja rizika nastanka urođene katarakte. Bolest se ne mora razviti do šeste godine života psa, stoga se prije parenja uvjerite da roditelji, djedovi i bake, pradjedovi i prabake nisu bili opterećeni urođenom kataraktom.

Kod mladih, leća oka je savitljiva i jasna, ali starenjem postaje tvrđa, zamućena i plavo-siva i može nalikovati katarakti. Ova prirodna promjena nazvana „skleroza" vidljiva je kod pasa starijih od devet godina i ne zahtijeva liječenje.

Progresivna atrofija retine (PAR)

Ova urođena bolest oka opisana je kod više od 90 pasmina. Simptomi obično počinju kao noćna sljepoća i napreduju prema gubitku pouzdanja pri skakanju ili spuštanju po stepenicama. Potpuna sljepoća je obično neizbježna, a lijek ne postoji. Kao kod urođene katarakte, postoji programi pregleda nakon kojeg se izdaje potvrda da je pas slobodan od PAR. Moguće je DNA testiranje kod životinja namijenjenih parenju i to za labradore, koker španijele i pudle.

Druge bolesti oka

Zbog smanjenog stvaranja suza nastaje „suho oko" ili keratoconjunctivitis sicca. Najčešći uzrok, posebice u zapadnoškotskog bijelog terijera je imunološka bolest. Oči gube sjaj, a često se javlja gnojni konjunktivitis. Bolest dobro reagira na ciklosporinsku mast.

Šarenicu i prednju očnu komoru oka mogu zahvatiti zarazne bolesti, poput leptospiroze. Šarenica oboljelog psa se upali (uvitis), a zjenica se skupi. Drugi simptomi su crvenilo oka, škiljenje, izbjegavanje svjetla i pretjerano stvaranje suza. U težim slučajevima može doći do sljepoće. Terapija se općenito provodi antibioticima i kortikosteroidima.