KOJI TIP PSA

tip psa
Psi su suputnici. Ako želite psa samo kao čuvara, kupite protuprovalnički alarm. Bez obzira na pasminu, psi obično učinkovito zastrašuju provalnika, no njihova uloga u kući prvenstveno mora biti prijateljska - a boljeg prijatelja od njih nema.

Ne kritiziraju vas (barem ne previše neljubazno), ne dure se (ili bar ne predugo), i uvijek su tu da vas tješe i vole.

Odabir pasmine je iznimno osobna stvar, no postoje i općenite napomene. Veličina odraslog psa je važna, ali možda nije toliko presudna kao što se čini. Vrlo velikim psima treba puno vježbe, pa bez obzira što u vašoj kući uistinu ima dovoljno prostora za velikog psa, morate imati na umu da je vježbanje najvažnije mjerilo. Većina ljudi, međutim, želi psa koji se uklapa u kućno okruženje. Par vučjaka može biti vaš ideal, ali pored njih nećete moći niti ući u mali stan.

Labradorski retriver, pas koji odrastao normalno teži oko 30 kg, najpopularniji je pas u SAD, s registriranih 132 000 pasa, a u V. Britaniji registrirano ih je oko 32 000. Na drugom je mjestu u SAD rotvajler s gotovo 94 000 registriranih pasa i na trećem mjestu je njemački ovčar sa 79 000 registriranih pasa. U V. Britaniji njemački ovčar je na drugom mjestu (24 000) te na trećem mjestu zlatni retriver (16 000). Sve su to veliki psi. Ni u kom slučaju ne žive svi u velikim kućama.

Ponašanje tipa ili pasmine je pri odabiru psa vjerojatno važnije od svih ostalih osobina. Isplati se propitati, ne samo odane vlasnike, nego i dobre poznavaoce koji nisu izravno zainteresirani za pasminu - vaš veterinar, na primjer, svakodnevno susreće mnoge i raznolike pse.

Svi su terijerski tipovi živahni, nije ih lako dresirati, ali su vrlo pristupačni psi. Dobri su sa djecom ako ih se prikladno dresira. Patuljasti psi su obično bolje društvo za vlasnike koji nemaju malu djecu. Veliki i bučni ljudi uznemiruju ih jureći uokolo. Od straha mogu postati razdražljivi, s nesretnim posljedicama. Svi patuljasti psi će biti sretni ako s njima puno vježbate, ali mogu biti jednako zadovoljni i ako to činite umjereno.

Goničima je potrebno što je moguće više vježbanja. U dobroj kondiciji postaju veoma dobri kućni psi koji uživaju u svom komforu. Skupine ostalih pasmina po tome se međusobno razlikuju, no, općenito, pasmine radnih pasa bolje je zaokupiti nekom aktivnošću što će ih odvlačiti od nepodopština.

Pasmine ptičara se općenito lako dresiraju, i bez poteškoća se snalaze u ljudskom okruženju. Potrebno im je vježbanje, a nedostatak vježbanja je lako uočljiv! Određene pastirske pasmine, tipičan je primjerice graničarski škotski ovčar, jesu ili bi trebale biti uzgajane kao specijalizirani radni psi. Zahtijevaju više pažnje od ostalih pasmina, ukoliko ne želite da postanu neurotični kućni ljubimci. Osim njihove tradicionalne radne namjene, postali su izvanredan tip za izvršavanje svakovrsnih naredbi. Ako im slučajno možete posvetiti dovoljno pažnje i redovito zaokupljati njihove vrlo aktivne misli, oni mogu biti jedni od najzahvalnijih kućnih ljubimaca. Ali, ako to ne učinite, oni će već sami nešto pronaći da bi se zabavili i bit će nevolja.

Pored tolikog broja pasmina, uz koje idu i križanci i mješanci, nije lako odabrati psa jer danas zapravo i ne postoji tipičan kućni ljubimac.