KUNIĆ

kunić
Općenito: Europski kunić ili lat. Orcyccolagus Cuniculus vuće porijeklo iz jugozapadne Europe (Pirenejski poluotok) i sjeverozapadne Afrike.

Spadaju u grupu sisavaca, ali ne u red glodavaca kako je uvriježeno mišljenje, nego u red dvojezubaca (eng, lagomorpha, njem, hasenartige Tiere), porodica zečevi.

Dvojezupci imaju četiri sjekutića u gornjoj čeljusti (dva para po dva sjekutića - otud i ime dvojezupci), dok glodavci imaju samo dva sjekutića. Osim porodice zečeva (lat. Leporidae) u koju se ubrajaju kunići i zečevi u dvojezupce spada i porodica zviždara (lat. Ochotonidae).

Zviždari (eng. pikaš, sibirski puka) su male životinjice okruglih ušiju, više nalik miševima i zamorcima. a žive na visokim stjenovitim planinama sjeverne Amerike i Azije i glasaju se glasnim zviždukanjem. Zbog toga ih još često nazivaju stjenski kunići ili zečevi zviždari.

Dakle, iako većina ljudi automatski kuniće i zečeve svrstava među glodavce, oni su sasvim drugi red životinja - dvojezupci. Svi dvojezupci imaju kratke repove, stražnje noge veće od prednjih (pogotovo porodica zečeva) i karakteristične klinaste zube koji rastu iza velikih prednjih sjekutića. Isključivo su biljojedi.

Koja je razlika između zeca i kunića?

Iako naizgled isto izgledaju, radi se o dvije različite vrste. Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje, vrlo je plah, te ima duže uši i stražnje noge od kunića. Iako se mladi zec može pripitomiti, nikad ne gubi svoju izrazitu plahost. Dok se zečevi rađaju već prekriveni dlakom i spremni za samostalni život, tek rođeni kunići su potpuno goli, slijepi i ovisni o majci.

Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u nastambama koje sami iskopaju ispod zemlje. Sitnije su građe od zeca, znatno pitomiji, spretniji, a neki kažu i inteligentniji.