PČELA

pčela
Zajednica pčela sastoji se od radilica koje uzdržavaju zajednicu, samo jedne matice koja leže jaja, i trutova koje pred jesen, radi nekorisnosti, pčele izguraju iz gnijezda pa oni uginu.
 
Saće rade od voska. U manjim stanicama saća pčele spremaju zalihe meda i peludi te u njima uzgajaju radilice koje se razvijaju iz oplođenih jaja.

U većim stanicama čuvaju med i u njima othranjuju trutove koji se razvijaju iz neoplođenih jaja. U određeno vrijeme na rubu saća načine nekoliko velikih nepravilnih stanica u kojima uzgajaju ličinke matica koje se razvijaju iz oplođenih jaja i koje obilno hrane.
 
Razvoj radilice traje 21 dan, truta 24 dana, a matice 16 dana. Radilice u toku svog života obavljaju različite poslove u košnici. Mlade radilice počinju sa hranjenjem ličinki, gradnjom saća, zatim stražare a nakon toga postaju sabiračice meda što rade do kraja života.

U proljeće stara matica napušta košnicu s dijelom radilica da osnuje novu zadrugu, a prva razvijena mlada matica ubija ostale ličinke matica i ostaje jedina matica u košnici.

Osnovne informacije o pčeli

Koljeno: člankonošci (arthropoda)
Razred: kukci (insecta)
Red: opnokrilci (Hymenopterioda)
Porodica: prave pčele (apinae)
Znanstveno ime: Apis mellifica
Veličina: do 1 cm
Hrana: nektar
Životni vijek: matica – 5 godina, trut – 3-6 mjeseci
Prebivalište: nema određenog staništa
Stanište: cijeli svijet