PREVENCIJA BOLESTI PASA

pregled psa

Spriječiti probleme bolje je i jednostavnije nego odlasci veterinaru kada problem nastane. Pod „problemima" podrazumijevamo zarazne bolesti, unutarnje i vanjske parazite, tjelesne nezgode, neželjene trudnoće i bolesti koje s vašeg psa mogu prijeći na vas i obrnuto.

Vakcinacija je najvažnija mjera koju vi možete poduzeti za očuvanje dobroga zdravlja svoga psa, ali je, s pravom, postala predmet intenzivne rasprave.

Kako djeluju cjepiva

Vakcina sadrži uzročnike, bakterije ili viruse (ili njihove dijelove) koji izazivaju bolest, ali su promijenjeni tako da više kod psa ne dovode do pojave bolesti. Presudno je, međutim, što zadržavaju sposobnost „aktiviranja" imunološkog sustava organizma, pripremajući ga da se obrani od budućih infekcija. Kada je pas vakciniran protiv, primjerice, štenećaka, neke od njegovih bijelih krvnih stanica „nauče" stvoriti antitijela - složene kemijske tvari koje neutraliziraju virus štenećaka.

Vakcina može sadržavati jednog uzročnika ili može biti polivalentna, gdje je u jednom cjepivu sadržana zaštita od više bolesti. Trajanje zaštite pružena cjepiva uglavnom je nepoznato, s iznimkom cjepiva protiv bjesnoće za koje se zna da je učinkovito najmanje dvije ili tri godine. S obzirom da nitko ne zna koliko dugo zaštita traje, mnogi proizvođači i veterinarska udruženja preporučuju godišnja docjepljivanja, kako bi se održala imunost.

Međutim, neki veterinarski fakulteti i praktičari docjepljuju svake tri godine. Ovakav raspored zasnovan je na spoznaji da imunizacija protiv virusa može postojati godinama ili čak tijekom cijelog života psa. Oni tvrde da se rjeđim cijepljenjem možda mogu umanjiti neki problemi imunološkog sustava.

Plan zaštite

Ne postoji opće pravilo koje nalaže koje bi vakcine vaš pas trebao primiti ali sva štenad treba započeti s „osnovnim cijepljenjima". Najmlađe ne bi trebalo izlagati riziku do stjecanja pune zaštite. Ako vaš pas ima više   od 12 tjedana i niste sigurni da je cijepljen, najbolje je da ga cijepite kao da je štene, iako bi, ovisno o proizvođaču, možda bilo potrebno manje cijepljenja. Životinje reagiraju na vakcine. Te su reakcije obično blage i kratkotrajne, a mogu se javiti bol u mišićima, blago povišena temepratura i nevoljkost. Vrlo rijetko, mogu se javiti i ozbiljnije reakcije, a najčešći nusučinak je povraćanje, otečenost lica i osip. U tim slučajevima, odmah potražite savjet svoga veterinara.

Lokalne specifičnosti

Rizici pobola ovise o vašem prebivalištu, stoga se o opasnostima toga područja posavjetujte sa svojim veterinarom. Babezioza, primjerice, značajan je problem u određenim područjima Hrvatske. Uzročnika prenose krpelji, a izaziva nevoljkost, gubitak apetita, povišenu temperaturu, promijenjenu boju mokraće, posebice kod mlađih pasa.