S RODOVNICOM ILI BEZ

pas s rodovnicom
Psi križanci od kojih je najlakše prepoznati vučjaka (križanca njemačkog ovčara), obično nisu skupi, što je očita prednost. Dražesni su na svoj poseban način, pa taj vrlo prepoznatljiv tip može biti upravo ono što tražite. No, imajte na umu da sićušno štene može izrasti u ogromnog odraslog psa. Najbolji način za prosudbu prije donošenja odluke jest da se pogledaju oba roditelja, iako se prema prirodi stvari može dogoditi da je otac "odsutan zbog posla" upravo u trenutku kad su štenci spremni napustiti rodno gnijezdo.

Nije uvijek točno da su psi križanci zdraviji od čistokrvnih pasa. Svaki veterinar vam može reći da psi križanci i mješanci pate od poznatih nasljednih bolesti. Prednost odabira čistokrvnog psa jest da znate što uzimate. Štene koker španijela kupljeno od uglednog uzgajača izrast će u koker španijela, bit će veliko i teško unutar važećih normi za pasminu, s ponašanjem vjerojatno tipičnim za pasminu. Postoje, ili bi barem trebali postojati, dostupni savjeti za rješavanje svih potencijalnih problema specifičnih za dotičnu pasminu.

Nema sumnje da su mnoge pasmine naslijedile probleme vezane uz svoju pasminu, a u tisku se često preuveličavaju. Potencijalni vlasnik treba biti upućen u takve probleme, i raspitati se za nepristran savjet o tome koliko su stvarno važni. Valja imati na umu da nijedna životinjska vrsta, čak ni ljudi, nije oslobođena nasljednih bolesti. Psi možda najrjeđe imaju takve probleme.