Troškovi održavanja psa

troškovi održavanja psa
Možete li to podnijeti? Kupnja psa je tek početak. Vrlo se malo štenadi može nabaviti besplatno. Gotovo svatko će htjeti prodati mladunče što ih je uzgojio, makar samo pokušao povratiti troškove hranjenja.

Cijena dobre čistokrvne štenadi razlikuje se od zemlje do zemlje i ovisi o pasmini. U Hrvatskoj, primjerice, štene može koštati oko 250 EUR, iako prosječna cijena koja se traži za dobro uzgojeno štene većine pasmina iznosi između 250 i 700 EUR. U SAD, primjerice, štene može koštati i više od 1.000 USD.

Prvi veterinarski pregled košta 100 kn i prvo cijepljenje će stajati još 200 kn, a cijepljenje protiv bjesnoće dodatnih 200 kn; na igračke možete potrošiti koliko vam drago. Važan dio troškova uzdržavanja psa može biti cijena veterinarskog tretmana. Veterinari danas mogu liječiti bolesti ih ozljede svim dostupnim metodama, ali nemaju subvenciju za troškove takvog liječenja. Ako vašem psu ikada zatreba složenije ili dugotrajnije liječenje, cijena može biti prilično visoka.

U svijetu postoji nekoliko osiguravajućih društava za kućne ljubimce koja pokrivaju troškove veterinarskog tretmana; svako društvo ima svoj vlastiti pristup, pa se vlasnicima pasa preporuča da dobro prouče što koje društvo nudi prije no što odluče koju će policu kupiti.

Police osiguranja nude svote u slučaju da pas ugine, kao i nagrade koje se nude u slučaju da se pas izgubi. Mogu biti uključeni troškovi smještaja u psetarnici u slučaju bolesti vlasnika, čak i troškovi otkazivanja godišnjeg odmora. Visina pokrivenih troškova liječenja kod veterinara razlikuje se od sheme do sheme, pa se o tome isplati porazgovarati s veterinarom. Svi dodaci koštaju.

Neka društva nude osiguranje osnovnih veterinarskih usluga kao alternativu za premijsko osiguranje. Na vlasniku je da odluči koji od raznih oblika osiguranja najviše odgovara njegovim vlastitim potrebama.
Najčešće osiguravatelji nude policu osiguranja za štenad, koja se, kad istekne, ponekad koristi kao stimulacija koja se može prenijeti na osiguranje odraslog psa. Mnogi uzgajači nude kupcima osiguranje šteneta, što već može biti uračunato u cijenu šteneta ih se plaća dodatno.

Cijena prehrane prilično varira. U načelu, što je pas manji, jeftinije ga je hraniti, ali se često troškovi povećavaju odabirom više specijalizirane, prema tome skupe hrane za vrlo malog ljubimca. Psa teškog 14 kg može se prikladno hraniti za oko 300 kn mjesečno.