UDVRANJE I PARENJE

udvaranje i parenje

Iako se moderan pas znatno udaljio od svojih vučjih izvora, njegovi rituali parenja još uvijek vuku korijene iz vremena života u čoporu.

Iako se vučica tjera samo jedanput godišnje, u proljeće, većina pasmina pasa tjera se dva puta godišnje, tada kuja prihvaća mužjaka.

U čoporu, socijalna struktura određuje tko će se s kim pariti, a dominantni mužjaci rijetko dopuštaju drugim mužjacima parenje s kujama koje se tjeraju. Ženke se rijetko pare s nepoznatim mužjacima, a kada ima više dostupnih i poznatih mužjaka, ženke ovuliraju i pare se više puta sa svojim partnerima.

Vjerojatnost uspješne skotnosti tada je vrlo velika. Kod modernih rituala parenja okolnosti su, u biti, neprirodne vlasnik psa često svoju kuju dovodi nepoznatim mužjacima i očekuje od nje da se svojevoljno pari - iako je ona često tome nesklona.

Uvijek spremni mužjaci

Mužjak je oportunist. On je spolno aktivan cijele godine i privlači ga miris kuje koja se tjera. Kuja je posebnija. Ona je većinu godine hormonski neaktivna, ali pod utjecajem estrogena, hormona koji stvara svakih pola godine, privlači je miris mužjaka i psihološki je spremna na parenje. Estrogen također potiče otpuštanje jajnih stanica iz jajnika kuje; oni se spuštaju duž jajovoda u maternicu, gdje očekuju da ih spermiji oplode.

Parenje

Kada ženka izabere partnera, udvaranje ne traje dugo. Ženka često zahtijevu igru u kojoj se može spustiti na laktove u položaj „poziva na igru" ili se može popesti na mužjaka. Miriše njegov penis i dopušta mu da je njuši i poliže joj vulvu. Ako nije spremna za parenje, prevrne se na leđa. Nakon završetka tih rituala, dolazi do parenja.

Samo parenje odvija se brzo; dok ženka mirno stoji, mužjak se penje na njena leda, obuhvaća joj tijelo svojim prednjim šapama i ritmički pokreće zdjelicu. Pokreti zdjelice često traju manje od minute, nakon čega mužjak ejakulira. Tijekom parenja natekne područje na bazi penisa koje ima oblik balona. Time je onemogućeno razdvajanje para, stoga su psi nakon parenja kraće vrijeme „spojeni". Kako bi se zaštitili u tom razdoblju izloženosti, mužjak prebacuje stražnju nogu preko ženke i dolaze u položaj stražnji na stražnji dio, u kojem se, u slučaju potrebe, mogu obraniti.